filmadatlap
Csontváry - Jelenések egy festő életéből
magyar tévéjáték,1975
4.0 - 1 szavazat
Tv-játék hat részben öt stílusban:

1. A tréfa - amelyből megtudjuk: milyen Csontváry kapcsolata művésztársaival és a művésztársaknak Csontváryval. Tanúi leszünk egy ízetlen tréfának, miáltal egy sebezhető lélek megbántatik, s amely, ha nem is jellemző, mindenképp tanulságos.

2. Az átok - amelyben tanui leszünk egy kiállításnak, s a kor közönyének, amelyet egy sétapálcás úr fogalmaz meg akkori mindnyájunk nevében. Hallunk továbbá egy átkot, amely korántsem azoknak szól, akik fölött elmondják.

3. A monológ - amelyben Csontváry szótlan résztvevője egy találkozásnak, amely lehet, hogy nem így történt a valóságban - ám nem is ez a fontos, hanem az a megértés és méltánylás, ami későn jött el, mégis, utólag is vigasz lehet mindannyiunknak.

4. A vízió - amelyben a festő lelke megválik testétől, hogy végre kedves alakjai segítségével valódi, s igazabb életét élhesse. Ám úgy érzi, nem csak önmagával, hanem a világmindenséggel is azonosul.

5. Az árverés - amelyben a festő műtermében árverés tartatik, amelyen láthatjuk, hogy remekművek miként válnak majdnem piaci kofák sátorponyváivá. Ám fellép valaki, aki a képeket megmenti az örökkévalóságnak - nekünk.

6. Az utóélet - amely nem íratott meg az író által, a amit mi mindnyájan írunk napról napra, bizonyságát adva az érték halhatatlanságának. 

Rendezte:
Várkonyi Gábor
Főszereplők:
Bay Gyula
Benkő Gyula
Bilicsi Tivadar
Budai István
Császár Gyöngyi
F. Nagy
Fehér János
Folláth Tamás
Gálvölgyi János
Greguss Zoltán
Horesnyi László
Inke László
Juhász Jácint
Kalocsay Miklós
Konrád Antal
Laluja Ferenc
Madaras József
Makay Sándor
Nagy Gábor
Németh László
Németh Tibor
Őze Lajos
Pap Vera
Putnik Bálint
S. Tóth József
Simon Géza
Somogyvári Rudolf
Sztankay István
Tóth József
Tyll Attila
Vass Péter
Vörös Eszter
Zenthe Ferenc
Zöldhegyi Sarolta
Mikor láthatom?
Jelenleg egyetlen csatornán sincs adásban!
© 2012-2024 Gillon Media Kft.