filmadatlap
Kispolgárok
magyar tévéjáték,1985
0.0 - 0 szavazat
Gorkij 1901-ben írta első drámáját a Kispolgárokat, amely azóta Európa összes színpadát bejárta.Magyarországon legközelebbi bemutatójára 2011 januárjában kerül sor a Katona József színházban. A darab televíziós film változatát 1985-ben rendezte Havas Péter, többek között Oszter Sándor,Szilágyi Tibor,Madaras József, Koncz Gábor szereplésével.

A dráma minden szereplője a századeleji orosz társadalom jól megformált típusa. Besszemenov jómódú kispolgár, aki saját házában korlátlan úr. Egész gondolkodását a régi, megszokott életrendhez való ragaszkodás szabja meg. Lányát is, fiát is tanult emberekké neveltette, s ebben rejlik tragédiája. Azok már nem értik meg, s így fokozatosan érzi összeomlani maga körül a maga teremtette világot. Törekvései megrekednek a polgármesteri széknél, amelyet mégsem sikerül elérnie. E komor világban csak a pénz megjelenése vagy kiadása okoz változatosságot, s az időt az évszakok változásával és a az étkezések rendjével mérik.

Felesége, Akulina Ivanovna, a férje és a család rabságában élő megfélemlített idős asszony. A családban senkivel sem tud szót váltani, legfeljebb Sztyepanidával, az öreg morgolódó és pletykás szakácsnővel. Gondolatai nem terjednek túl a háztartás gondjain, s kétségbeesve próbál békíteni a családi veszekedések sűrűn ismétlődő viharában.A veszekedések Besszenov és gyermekei között törnek ki.Fia egyetemista, lánya tanítónő,apjuk rájuk nehezedik korlátolt gondolkodás ás életmódjával, de nincs erejük vágyaik megfogalmazására. 

Rendezte:
Havas Péter
Főszereplők:
Csonka Ibolya
Győri Ilona
Hegedüs D. Géza
Koncz Gábor
Kovács János
Kútvölgyi Erzsébet
Moór Marianna
Novák István
Oszter Sándor
Sáfár Anikó
Salinger Gábor
Szemes Mari
Mikor láthatom?
Jelenleg egyetlen csatornán sincs adásban!
© 2012-2024 Gillon Media Kft.