Hatoscsatorna tv-műsor
2018.03.16 08:00 - 09:00 Hatoscsatorna
tv-műsor
Az élet temploma
magyar ismeretterjesztő film, 2015
" Még ha száz esztendeig is fog tartani a trianoni gonoszság, még akkor is csak Magyarországnak fogjuk nevezni a Kárpátok koszorújában azt a területet, amely ezer esztendeig a mienk volt, és feltétlenül a mienk a természettörvények következetességével./.../ A teendők legfontosabbika, a legelső, amit minden körülmények között tennünk kell, az a haza alapos megismerése." - Prof. Cholnoky Jenő: Magyarország földrajza 1929

Jelenleg Magyarország jelentős vízgazdálkodási problémákkal küzd. Volt azonban a Kárpát-medencének egy sajátos vízrendszere, amely az árvizek csapdába ejtésével, szétterítésével kiegyenlítette az aszályos és áradásos időszakokat. Ez volt az Árpád-kori öntözéses gazdálkodás, majd az ártéri gazdálkodás. Nagyon gazdag volt a haszonvétele, melynek három feltétele volt: az áradó folyók megléte, a magas erdősültség és a csatornarendszert fenntartó ember munkája. Azé az emberé, aki magát e tájon Isten teremtő munkája folytatójának tekintette, a Kárpát - medencét pedig az élet templomának.

Ez a gazdálkodási mód egyben minta és kiinduló pont lehet korunk természettel együttműködni kívánó modern mezőgazdálkodási módszerei számára.

Rendezte: Tölgyesi Ágnes 

Információk: ismeretterjesztő/hírek

Ez is érdekelheti

ÉLŐ Duna TV (HD)
Duna TV
tv-műsor: Család-barát
magyar,2024
ÉLŐ Duna TV (HD)
Duna TV
tv-műsor: Családi kör
magyar,2024
ÉLŐ Hír TV (HD)
Hír TV
tv-műsor: Híradó
hírműsor,2024
ÉLŐ Duna TV (HD)
Duna TV
tv-műsor: Családi kör
magyar,2024
ÉLŐ Hír TV (HD)
Hír TV
tv-műsor: Paláver
aktuális politikai magazin,2024
© 2012-2024 Gillon Media Kft.