M5 (HD) tv-műsor
2018.01.24 20:10 - 21:10 M5 (HD)
tv-műsor
Univerzum - A verebek bolygója
osztrák ismeretterjesztő film, 2015
(PLANET DER SPATZEN / PLANET SPARROW)

A házi veréb évezredek óta él az ember mellett. Kis termetű és néha alig észrevehető. Miközben az emberi faj benépesítette a földet, a verebek mindenhová követték, és kitűnően alkalmazkodtak a városi körülményekhez. Szívós és rugalmas, a legszélsőségesebb időjárás sem rettenti el. A verebek bolygója a Föld. Ez az ismeretterjesztő madárfilm kifejezetten a városi verebekről szól és mesél a nagyvárosokban, mint Kairó, Bécs, Moszkva, New York és Párizs. A világon 30 különböző verébfaj él, de csak a házi veréb alkalmazkodott a városi élethez. A házi veréb megtanult alkalmazkodni a betondzsungelhez.

A nőstények kifejezetten igényesek. Nem csak a tollazatuk tisztántartására kényesek, hanem a párválasztásban is. A házi veréb életre szóló párt keres, ezért a választás döntő fontosságú. És hogy ki a tökéletes pár, az a helyi adottságoktól is függ. Kairó nyüzsgő piacán bőven akad élelem, de a fészekrakási lehetőség is elsődleges szempont. Ezért az a hím, amelyik már talált egy kitűnő helyet, hamar elkel. A nőstény számára fontos, hogy a hímmel együtt rakjanak fészket, mert ez összekovácsolja őket.

Ezeknek a kis vidám madaraknak New York a másik kedvenc lakhelye, annak ellenére, hogy illegális bevándorlónak számítanak, mivel Észak-Amerikában nem őshonosak. Mára azonban igazi new yorkinak számítanak, bár a Wall Streeten csak mostanában hallható a csiripelésük. Amikor az első európaiak megérkeztek Észak-Amerikába, hiányolták az otthon megszokott madarakat. Hogy enyhítsék honvágyukat, 1885-ben magukkal hoztak néhány verebet, és egy new yorki temetőben engedték szabadon őket. A verebek hamarosan kivívták helyüket az itt honos madarak között, és az egész kontinensen elszaporodtak.

Párizs, a szerelem és romantika városa egyben tollas barátaink kedvence is. A házi veréb itt sokkal n 

Tudomány: turizmus/utazás

HD adás!
Hallássérültek számára feliratozva!

Ez is érdekelheti

PREMIER Izaura TV (HD)
Izaura TV
tv-műsor: Elárulva I./75.
török dráma sorozat,2020
TV műsor 12 év felettieknek!
ÉLŐ Net4+ Sport
Net4+ Sport
tv-műsor: MotoGP
PREMIER JimJam
JimJam
tv-műsor: Paddles: The Huggable Polar Bear I./14.
ÉLŐ Eurosport 1 (HD)
Eurosport 1
tv-műsor: Snooker
Világbajnokság
HD adás
ÉLŐ Eurosport 4K
Eurosport 4K
tv-műsor: Snooker
Világbajnokság
HD adás
© 2012-2024 Gillon Media Kft.